Dünyada başarılı tüm işletmelerinin finans kaynağı ve insan kaynağı bakımından güçlü olduğu gözlemlenmiştir. İşletmelerin verimliliği ve sürekliliği için bu iki kaynak vazgeçilmezdir. İnsan kaynağına doğru yatırım yapan işletmelerin ise her zaman gününü ve geleceğini garanti altına alarak sağlam yapılar oluşturdukları aşikardır.
İnsan Kaynakları, firmalarda verimliliği artıran, çalışanların bağlılığını sağlayan ve kurumsal gelişimi destekleyen en önemli yapıdır. Çünkü insana yapılan yatırım en önemli yatırımdır.
Firmalar için zorlayıcı bir maliyet unsuru olarak görülen İK aslında firmanın geri dönüşü en yüksek ve en kısa vadeli yatırımıdır. İnsan Kaynaklarına doğru yatırım yapıp bunun geri dönüşünü almayan firma bulunmamaktadır.
Firmaların, KOBİ veya büyük işletmesi olması fark etmeksizin doğru İnsan Kaynakları Yönetimi Sistemine sahip olmaları gerekmektedir.
Neden Gereklidir?
Bunun bilinen en temel iki sebebi vardır. Doğru sistem - yöntem - yönetim adına ne derseniz deyin karlılığı artırır.
Alman firmalarının neden dünyanın en büyük markalarına sahip olduklarını ve yıkılmaz bir kale gibi kaldıklarını düşünün; tek cevabı mükemmel bir sistem… Sistemin çıktıları daima karı getiriyor. Ticari zekanın dahi yetersiz kaldığı bir yüzyıl yaşamaktayız. Ticari zeka bir sistemle birleştiğinde sadece başarı getiriyor. Bunun için bir yönetim sistemi olmazsa olmazdır.
Bir yönetim sisteminin temel taşlarından biri ise Performans Yönetimidir. Her kurum yüksek performansı hedefler. Çünkü yüksek performans şirket karlılığını artırır. Bu konuda başarılı organizasyonların yapısını incelediğinizde performans yönetimi kültürünün oturmuş olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.
Dünyada en iyi uygulamalar ise performans kültürünün çalışanların özverisi ve mükemmele yakın sistemlerden geçtiğini göstermektedir. Performans Yönetimi sisteminin çıktılarının kullanıldığı diğer İK fonksiyonları ise bu mükemmel sistemlerin kusursuz birer parçasıdır.
Her sistemin çarkları vardır ve insan kaynağı dediğimiz sistemin çarkları ise çalışanlardır. Dolayısıyla kurumun performansı çalışanların ve takımların performansı yönetmekle mümkündür.
Kurumda ve takımlarda yüksek performans gösterecek yetenekleri elde tutmak da İnsan Kaynakları Yönetimi Sistemi’nin olmasından (daha çok da başarısından) geçiyor. Doğru yeteneği / kişiyi işe almakla başlayan bu sistem, daha sonra doğru eğitim ve gelişim fırsatları yaratmak, performansını değerlendirmek ve yönetmek, kuruma aidiyeti sağlamak, motivasyon gibi birçok adımla devam eder.
Bir diğeri ise Türkiye’deki iş kanunlarıdır. İkili ücretle çalışma, ücretsiz veya usulsüz fazla mesai, yıllık izin hataları, bordrodaki yanlışlıklar, İş sağlığı ve güvenliği vb… birçok özlük işlemi ve bordrolama hataları İdari Para Cezalarına yol açmaktadır. İşe iade davalarının sonuçları ise işveren açısından genelde olumsuzdur. Çalışma ve İş Kurumunun sık sık gerçekleştirdiği denetimler ile de bu hatalar hızlı bir şekilde ortaya çıkarılmaktadır. Bu bazen şirket karlılığına etki ettiği kadar bazen de çalışanların motivasyonunu etkileyerek geri dönüşü zor hasarlar neden olmaktadır. Verimli bir İnsan Kaynakları Yönetimi Sistemi bu hataları sıfıra indirgemede temeli oluşturmaktadır.
En pahalı makineler bile insan tarafından yönetilmekteyken bu makineleri kullananlara yatırım yapmaktan doğru ne olabilir ki…
Doruk GÜLSEVER
Kurumsal Çözümler Direktörü
Indense
Eğitim ve Dış Kaynak Hizmetleri