İşletmelerin, verimlilik ve maliyet anlamında elini kuvvetlendirecek en önemli argümanlardan biri insan kaynaklarının iyi planlamasıdır. Literatürde, insan kaynakları planlaması, çalışanların şimdiki ve gelecekteki verim durumlarını saptayıp, ona göre gerekli önlemleri alarak süreç içinde insangücü ihtiyacının nasıl karşılanabileceğinin realize edilmesidir.
İnsan kaynakları planlamasından önce işletmenin iş süreçlerinin ve bu süreci gerçekleştirecek olan çalışanlarının görev tanımlarının mevcut yapıda ve güncel halinde olması gerekir. Rekabet ortamı, teknoloji, insan ihtiyaçlarının vb. çevresel faktörlerin değişimi ve gelişimi görev tanımlarının güncel olmasını zorunlu kılıyor. Artık, 10 yıl önce yapılmış bir görev tanımı kurumun hedeflerine, iş yapış biçimlerine uymayabiliyor.
İşletmelerin kuruluş amacı olan karlılık, birçok kurum için insan gücünün planlamasının finansal planlamanın üzerinde tutulması gerektiğini gösteriyor. İnsan kaynakları veya insan gücü planlamasının ana hedefi olan verimlilik için norm kadroların belirlenmesi çok önemli bir yer teşkil ediyor. Öyle ki, norm kadro çalışmalarını yapan işletmeler departman bazında fazlalık veya az çalışan sayısından dolayı meydana gelen optimum düzeyin altındaki karlılığı / verimliliği bu düzeye çekebilmek için çok önemli veriler sağlıyor.
Özellikle 2016’da yaşanan dar boğaz 2017 için bütçe çalışmalarının yapılmasında norm kadro analizi ile işletmeleri gereksiz çalışan maliyetlerinden korunmak niyetinde... Gereksiz çalışan maliyetleri, departman bazında az çalışan sayısında fazla mesai ücretleri ile, fazla çalışan sayısında ise çalışanın işverene maliyeti ile meydana geliyor.
İşverenlerin, verimlilik ve karlılığı artırmak için insan gücü planlamasına ve norm kadro hesaplamasına gitmesi gerekiyor. Unutmayın, norm kadro hesabında fazla çıkan çalışan sayısını rotasyonla başka departmanlarda değerlendirerek verimliliği artırabilirsiniz.
Yazan
Doruk Gülsever
İndense Eğitim / Genel Müdür
Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa göre kaynak göstermeden bu yazının tamamı veya bir kısmı yayınlanamaz.